Başlarken...
Felsefe dünyasına girmenin ilk adımı nitelikli okuma ile başlar. Önce okuyacaksınız ki, sonrasında düşünüp sorgulayabilesiniz. Ne okuyacağınız ve nereden başlayacağınız çok önemlidir. Okumalarınız için, önce hangi düşünsel dünyaya girmek istediğinizi, içsel gereksinimlerinizi ve hedefinizi bilmeniz gerekir. Doğru okumayla başlayabilirseniz, sonrasında felsefe dünyasına düşünsel yolculuğunuz kolaylaşır. Öneri almayın; kendinizi yoklayın, düşünün, içinizin derinliklerine inin, iç sesinizle irdelemeler yapın, araştırın, yön belirleyin, düşünmelerinize ve düşüncelerinize altyapı oluşturacak konu ve kaynakları araştırın, seçiminizi yapın, karar verin ve başlayın: zorlansanız da pes etmeyin, kendinize güvenin ve yola devam edin.

1. OKUMA
Nitelikli düşünmeye başlayabilmek için, nitelikli okuma gerekli ve zorunludur, çünkü düşünme sürecinizi doğru ve aklıcı yönlendirmelerle nitelikli kılar. Bu nedenle, okumaya başlamadan önce kendinize hedef belirler, neyi okumak, neyi düşünmek, nereye varmak istediğinizi bilirseniz, başarırsınız.

2. DÜŞÜNME
Okumaya başladıysanız, bir süre sonra okumalarınızı ve okuduklarınızı düşünme ihtiyacı duyarsınız, duymalısınız. Objektif ve temiz bir zihinle okuduklarınız, düşünsel ve içsel altyapınızın zenginliği oranında size yeni düşünce, yorum ve algı ufukları açar, bu da sizi sonuca götürür.

3. SORGULAMA
Her okuma ve sonrasındaki düşünme, ancak sorgulamayla güçlendirilirse, anlam ve nitelik kazanır. Okumalarınızı ve düşünmelerinizi objektif ve akılcı bir şekilde mutlaka sorgulayın, içsel ön kabullerinizin ve çevresel dayatmaların etkisinde kalmadan yolunuza devam edin.

4. ARAŞTIRMA
Okudunuz, düşündünüz ve sorguladınız; bunların bazıları iç dünyanızda bir yerlere oturmuş, bazıları boşlukta kalmış olabilir. Okumalarınızdan, düşünmelerinizden, sorgulamalarınızdan boşlukta kalanları araştırın ve bazı okumalarınızın çöp olabileceğini de kabullenin! Dikkatle yola devam.

5. İRDELEME
Okuma, düşünme, sorgulama ve araştırma süreci sonunda zihinsel, düşünsel ve içsel yaşadıklarınızı, belki kazanımlarınızı irdeleme vakti: iç dünyanızda neler oluştu, neler değişti, neler etkilendi? Okumalarınız size birşeyler eklemeli değil miydi, oldu mu? “Olmak” kolay olmuyor!

6. YAZMA
Yaşadığınız ders süreçleri, eğer düşünce ve iç dünyanızı etkilediyse, farklı dünyalara açılabildiyse iç pencereleriniz, oluşan düşünsel zengnlikleriniz oranında yazmaya da ihtiyaç duyabilirsiniz, Ama, her okuyan ve düşünen yazmaya gereksinim duymaz, çünkü yazmak üretmektir.

7. FELSEFE DÜNYASINA GİRİŞ
Felsefe, düşünme üzerine bir düşünmedir; insanın yaşamını, değerlerini ve amaçlarını sorgular, bunu anlamaya ve ortaya koymaya çalışır, bu amaçla yaşamı okur, düşünür, sorgular, araştırır ve irdeler. Eğer bunları yapıyorsanız, zaten felsefe dünyasının tam içindesiniz. Derslerimizde tam da bunlar var; bu süreçte yol arkadaşına ihtiyaç duyarsanız, “Arkhe Felsefe Akademisi” adım adım sizinle olabilir, bunun için çalışıyoruz.

  • Yeni bilgiler için lütfen bizi takipte kalınız.
  • Felsefe yolculuğunuzda birlikte yol alalım.
  • Size yol arkadaşı olalım, rehber olalım.

  • * Hazırlayan: Mahmut Özturan, 2024