Arkhe sözcüğü, İlkçağ felsefesi içinde, ilk kez olarak Anaximandros (MÖ 610-546) tarafından kullanılmıştır. Sözcük anlamı: temel - ana madde – ilke – belirsiz - sınırsız – sonsuz olan’dır. Her şeyin ana maddesi, dayandığı ilk, çıktığı kaynak’tır. Yalnızca bir ilk kaynak değil, aynı zamanda değişimlerin temelinde yatan bir ilke’dir. Varolan her şeyin kendisinden doğduğu ilk’tir. Ezeli-ebedidir, yani zaman içinde bir başlangıcı ve sonu yoktur, yaratılmamıştır, yok edilemez. Hep varolmuştur, vardır ve varolacaktır.
Felsefe, önceden kazanılmış bilgiler üzerine inşa edilen sistemli düşünce sistemidir ve yarar gözetmeden sadece bilginin peşinde koşar. Bu nedenle insanlığın en soylu uğraşı olarak kabul edilir. Felsefi düşünce, insanın evren içinde kendi varlığını merak etmesiyle başlar; evrenin, insanın, bilginin, gerçekliğin, değerlerin ve varoluşun temellerine ilişkin soruları, eleştirel ve mantıksal bir şekilde inceleyen düşünce disiplinidir.
Akademi sözcüğü ilk kez İÖ 387'de Platon'un Atina'da kurduğu felsefe okulu için kullanılmıştır. İlk Akademi’yi, antik dönem Yunan düşünürlerinden Platon, matematik, doğa bilimleri ve yönetim biçimi gibi çeşitli konularda öğrencilerine ders vermek için kurmuştu. Günümüzde ise Akademi kelimesi, bilimin merkezinde konumlanan ve buradan bilginin üretilerek yayıldığı araştırma ve eğitim kurumu olarak tanımlanmaktadır.